Czy u niemowląt często występuje niedobór cynku lub kwasu askorbinowego? Jak rozpoznać objawy niedoboru witamin lub cynku u małych dzieci? Kiedy należy suplementować te substancje?

Niedobór cynku i witaminy C u niemowląt

Niedobór cynku oraz witaminy C występuje u niemowląt bardzo rzadko. Jeśli mama odżywia się prawidłowo, to maluch karmiony piersią otrzymuje wystarczającą ilość tych substancji. Faktem jest, że wraz z długością laktacji, zmniejsza się zawartość witaminy C i cynku w mleku mamy, ale nie spada ona do poziomu, który groziłby niedoborami u niemowlęcia. Mimo niewielkiej różnicy wspomnianych składników w dostarczanym pokarmie, zaleca się po skończeniu 6. miesiąca życia rozszerzyć dietę dziecka o produkty stałe, które zawierają kwas askorbinowy i cynk.

Zdarzają się jednak przypadki, że karmiąca mama posiada niedobór cynku lub witaminy C i w takiej sytuacji lekarz może zalecić jej wprowadzenie do diety produktów bogatych w te składniki odżywcze lub suplementów np. w formie tabletek.

Eksperci podkreślają, że u niemowląt może wystąpić przede wszystkim niedobór witaminy K oraz D i suplementacja tych witamin jest konieczna. Dopiero u starszych dzieci istnieje większe ryzyko występowania niedoborów cynku i witaminy C i bardzo ważne jest, byśmy potrafili rozpoznać sygnały o tym świadczące.

Niedobór cynku – objawy

Cynk to minerał niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływa on na działanie czynności układu odpornościowego, warunkuje prawidłowy wzrost i rozwój, moduluje proces uczenia się i zapamiętywania, odpowiada za prawidłowy proces dojrzewania płciowego, ale też umożliwia odbiór bodźców smakowych i słuchowych.

U dzieci niedobór cynku objawia się poprzez:
– spadek odporności organizmu i częste zapadanie na choroby,
– schorzenia skórne, pęknięcia na paznokciach, wzmożone wypadanie włosów,
– zaburzenia smaku i węchu, które prowadzą do pogorszenia się apetytu,
– zahamowanie wzrostu,
– problemy z gojeniem się ran.

Jeśli u dziecka zaobserwujemy jakikolwiek z tych objawów, to należy udać się do lekarza, który prawdopodobnie zleci wykonanie badań w kierunku niedoboru cynku. Najczęściej wykonywanym badaniem jest oznaczenie poziomu tego pierwiastka we krwi, choć można dokonać tego również poprzez analizę włosa.

Suplementacja cynku u dzieci powinna przebiegać wyłącznie z polecenia i pod kontrolą lekarza. Jeśli chcemy zapobiec niedoborowi tego minerału, to zadbajmy, by w diecie dziecka znalazły się produkty pełnoziarniste, jaja, rośliny strączkowe, płatki owsiane, kasza gryczana czy mięso indyka. Nigdy jednak nie podejmujmy samodzielnie decyzji o suplementacji cynku u dzieci, ponieważ zarówno jego niedobór, jak i nadmiar jest niebezpieczny dla zdrowia.

Objawy niedoboru witaminy C

Niedobór witaminy C, podobnie jak cynku, najczęściej jest skutkiem nieodpowiedniej diety. Może być też związany z zaburzeniem wchłaniania witaminy w jelicie lub występować wtedy, gdy zapotrzebowanie na witaminę C znacznie wzrasta, czyli np. jeśli dziecko intensywnie uprawia sport.

Witamina C jest jednym z najważniejszych antyoksydantów w organizmie i tym samym zapobiega starzeniu się komórek oraz wspomaga tworzenie kolagenu, a ten dba o odpowiednie funkcjonowanie tkanki łącznej. Ponadto witamina C wzmacnia układ odpornościowy, wpływa na wytwarzanie w mózgu neuroprzekaźników i hormonów w korze nadnerczy oraz ułatwia wchłanianie żelaza.

Sygnałami świadczącymi o niedoborze tej witaminy u dziecka jest:
– nerwowe zachowanie,
– ból mięśni i stawów,
– trudności w koncentracji uwagi,
– zmęczenie, apatia, senność
– zmiany w wyglądzie skóry, takie jak szorstkość i bladość,
– wolniejsze gojenie się ran,
– krwawienie i rozpulchnienie dziąseł, mogące prowadzić do szkorbutu.

Chociaż wspominaliśmy o tym, że niemowlęta karmione piersią raczej nie są narażone na niedobór witamin, to jednak od szóstego miesiąca, gdy rozszerzamy ich dietę, należy zadbać o to, by produkty podawane maluchowi zawierały witaminę C. Najpierw jej źródłem mogą być brokuły i kalafior, potem papryka, porzeczki, poziomki, kapusta, szpinak i przede wszystkim natka pietruszki. Często za główne źródło witaminy C w pożywieniu uważamy cytrusy, ale to właśnie liście pietruszki i papryka zawierają najwięcej tej substancji.

U małych dzieci podawanie suplementów każdej witaminy powinna być poprzedzona rozmową z lekarzem. Nadmiar witaminy C w organizmie może skutkować biegunkami, bólami brzucha, nudnościami, a regularne przyjmowanie zbyt dużej ilość kwasu askorbinowego sprzyja powstawaniu kamieni nerkowych. Nie przesadzajmy więc z suplementacją witaminy C, szczególnie u małych dzieci.

Komentarze

komentarzy