Po raz kolejny podkreślamy zalety karmienia piersią, tym razem oddając głos naukowcom, którzy przekonują, że chroni ono przed wystąpieniem zaburzeń metabolicznych u kobiet. Kto jest szczególnie narażony na rozwój zespołu metabolicznego i w jakim stopniu naturalne karmienie obniża ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych?

Czym jest zespół metaboliczny?

Zespół metaboliczny nie jest chorobą, ale grupą czynników, które zwiększają ryzyko rozwoju miażdżycy, cukrzycy typu II oraz powikłań naczyniowych mogących prowadzić m.in. do chorób serca.

Według kryteriów IDF (International Diabetes Federation) zespól metaboliczny stwierdza się wtedy, gdy obwód talii u kobiety przekracza 80 cm i występują co najmniej dwa z poniższych stanów:
• insulinoodporność objawiająca się stanem przedcukrzycowym lub cukrzycą,
• obniżony poziom cholesterolu HDL nazywanego „dobrym cholesterolem”,
• podwyższony poziom trójglicerydów,
• nadciśnienie tętnicze,
• zaburzenia endokrynologiczne.

Według szacunków, na otyłość brzuszną cierpi w Polsce ok. 10-20% kobiet ciężarnych. Nadmierna masa ciała jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia przyszłej matki, ponieważ sprzyja wystąpieniu cukrzycy ciążowej, nadciśnienia, a nawet chorób sercowo-naczyniowych. Otyłość przyszłej mamy może również wpływać na rozwój jej dziecka.

Dlatego, jeśli tylko jest to możliwe, warto jeszcze przed zajściem w ciążę zadbać o prawidłową masę ciała.

Gdy kobieta cierpiąca na otyłość spodziewa się dziecka, powinna szczególnie zwracać uwagę na to, aby podczas trwania ciąży nie przybrać za dużo na wadze, a nawet stracić kilka kilogramów. Kluczowe jest pozostanie pod regularną kontrolą lekarza, który będzie zwracał uwagę na przyrost wagi w okresie ciąży. Jak wynika z badań naukowych – po urodzeniu dziecka warto karmić piersią nie tylko dlatego, że ułatwia ono osiągnięcie prawidłowej masy ciała, ale również chroni przed wystąpieniem lub rozwojem zaburzeń metabolicznych.

Zalety karmienia piersią

Gdy myślimy o karmieniu piersią, to najczęściej jako pierwsze dostrzegamy zalety płynące dla dziecka. Jednak naukowcy coraz częściej podkreślają, że warto karmić piersią również ze względu na własne zdrowie.

Badania na szeroką skalę nad oceną związku pomiędzy czasem trwania laktacji i częstością występowania zespołu metabolicznego u kobiet w wieku rozrodczym przeprowadzone zostały pod kierunkiem dr Gunderson* – epidemiolog pracującej w Oakland Medical Center.

Dr Erica Gunderson i jej współpracownicy zbadali ponad 700 kobiet, które po raz pierwszy zaszły w ciążę pomiędzy 18. a 30. rokiem życia i nie miały objawów zespołu metabolicznego przed żadną z ciąż. Obserwacja uczestniczek badania trwała przez 20 lat.

Okazało się, że u kobiet, które nie miały cukrzycy ciążowej, karmienie piersią obniżało ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego o 39-56%. Natomiast u kobiet, które posiadały cukrzycę ciążową, spadek był jeszcze większy i wynosił 44-86%. Im dłużej kobiety karmiły piersią, tym bardziej obniżało się ryzyko wystąpienia zaburzeń metabolicznych w średnim i starszym wieku.

Dr Erica Gunderson przekonuje, że warto karmić piersią zgodnie z wytycznymi American Academy of Pediatrics. Mówią one, by przez pierwsze 6 miesięcy karmić wyłącznie naturalnie, a następnie kontynuować karmienie piersią do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca życia. Z badań Gunderson wynika, że karmienie piersią przynosi długotrwałe pozytywne efekty dla zdrowia matki oraz dziecka. Nie tylko chroni przed wystąpieniem zespołu metabolicznego, ale tym samym zapobiega cukrzycy typu II oraz chorobom serca.

W innej publikacji dr Gunderson** podkreśla zalety karmienia piersią dla dzieci, których matki miały cukrzycę ciążową. Okazuje się, że naturalne karmienie zapobiega rozwojowi nadwagi i otyłości w okresie dziecięcym i w okresie dojrzewania, nawet wtedy, gdy matka cierpi na otyłość, a w czasie ciąży wystąpiła u niej cukrzyca. Również dlatego warto karmić piersią. Pamiętać trzeba jednak o tym, by regularnie kontrolować zarówno własną wagę, jak i masę ciała dziecka, ponieważ nadwaga i otyłość to czynniki mogące powodować wiele poważnych chorób.

———————————————————————————————————————————————-

* Erica P. Gunderson, David R. Jacobs, Jr, Vicky Chiang, Cora E. Lewis, Juanran Feng, Charles P. Quesenberry, Jr and Stephen Sidney, Duration of Lactation and Incidence of the Metabolic Syndrome in Women of Reproductive Age According to Gestational Diabetes Mellitus Status: A 20-Year Prospective Study in CARDIA (Coronary Artery Risk Development in Young Adults), Diabetes. 2010 Feb; 59(2). Link do publikacji: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2809964/

** Erica P. Gunderson, Breast-Feeding and Diabetes: Long-Term Impact on Mothers and Their Infants, Current Diabetes Reports 2008 Aug; 8(4). Link do publikacji: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2930884/

Komentarze

komentarzy