Karmienie piersią jest znowu na czasie. Przez wiele lat naturalne karmienie było niemodne, a komunikaty marketingowe trafiające do matek i lekarzy podkreślały zalety mleka modyfikowanego, pomniejszając rzeczywiste korzyści, jakie niesie ze sobą karmienie piersią. Sugerowano, że podawanie noworodkom mleka modyfikowanego „wzbogaconego” składnikami odżywczymi jest korzystne dla zdrowia. W rzeczywistości takie cudowne substancje odżywcze są w sposób naturalny obecne w mleku matki, które zawiera dodatkowo inne unikalne składniki wytwarzane wyłącznie przez kobiecy organizm.

Każda matka chce dla swojego dziecka jak najlepiej, a decyzja o wyborze sposobu karmienia jest jedną z najważniejszych, jakie musi podjąć. Jednak w obliczu tak wielu sprzecznych komunikatów często trudno ocenić ich wiarygodność. Na szczęście dane naukowe potwierdzają dziś to, co kobiety wiedzą od tysięcy lat – pokarm naturalny nie ma sobie równych.

Mleko kobiece ewoluowało wraz z upływem czasu, stając się doskonałym odżywczym eliksirem dla niemowląt. Znajdują się w nim nieznane nam jeszcze składniki, których funkcji nadal w pełni nie rozumiemy. Co zatem sprawia, że kobiece mleko jest tak wyjątkowe i z czego wynika jego wartość?

Mleko matki wzmacnia układ odpornościowy

Od momentu porodu organizm matki wytwarza substancję o unikalnym składzie, która zapewni noworodkowi zdrowy rozwój w pierwszych dniach życia. Jest to tzw. pierwsze mleko, czyli siara. To gęste, bogate w składniki odżywcze mleko zawiera wszystko, czego noworodek potrzebuje do budowy silnego układu odpornościowego. Im wcześniej dziecko ma szansę skosztować mleka mamy, tym lepiej.

Siara to substancja o cudownych wręcz właściwościach. Jest szczególnie bogata w białka przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu. Dostarcza również bogactwo przeciwciał, które chronią niemowlę przed infekcjami. Obecne w niej białe krwinki, czyli leukocyty, także zapewniają noworodkowi ochronę przed bakteriami i wirusami. Siara stopniowo przekształca się w dojrzałe mleko, zachowując przy tym właściwości wzmacniające odporność dziecka.

Mleko matki może również chronić przed bezpośrednim wpływem czynników chorobotwórczych obecnych w otoczeniu. Jeśli dziecko jest narażone na kontakt z zarazkami, organizm matki natychmiast wytwarza odpowiednie przeciwciała. Oznacza to, że na przykład w sezonie zachorowań na grypę w składzie mleka mamy znajdą się przeciwciała, dzięki którym niemowlę także nabędzie odporność na chorobę. Nie da się wzbogacić składu mleka modyfikowanego o stale zmieniający się zestaw ochronnych ciał odpornościowych.

Mleko kobiece to prawdziwa bomba odżywcza

Karmienie piersią to doskonały start dla Ciebie i Twojego dziecka. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wyłączne karmienie piersią przez sześć pierwszych miesięcy życia dziecka, a gdy niemowlę jest już na to gotowe, stopniowe wprowadzanie do diety pokarmów stałych. Nie ma przeciwskazań by kontynuować karmienie piersią co najmniej do ukończenia przez dziecko dwóch lat, a następnie tak długo, jak odpowiada to mamie i maluchowi.

Mleko kobiece zawiera idealnie zbilansowany zestaw tłuszczów, witamin i węglowodanów. W jego składzie znajdują się także przeciwciała, enzymy trawienne i hormony. Niektóre kwasy tłuszczowe, takie jak DHA (kwas dokozaheksaenowy) oraz AA (kwas arachidonowy) występują wyłącznie w mleku matki i istnieją dowody na to, że ich spożycie przyczynia się do poprawy wyników w testach funkcji poznawczych oraz testach inteligencji na dalszych etapach życia. Postaci kwasów DHA i AA obecne w składzie mlek modyfikowanych są wolniej przyswajane przez organizm i nie wykazują takiego samego korzystnego wpływu na rozwój mózgu jak ich naturalne odpowiedniki występujące w mleku kobiecym.

Mleko matki zapewnia dziecku naturalną ochronę

Badania przeprowadzone przez organizację National Resources Defense Council ukazują dramatyczne dane dotyczące zachorowalności niemowląt w krajach rozwijających się, w których infekcje mogą mieć istotny wpływ na szanse dziecka na przeżycie. Jak pokazują wyniki badań, w Brazylii niemowlę karmione mlekiem modyfikowanym jest 14 razy bardziej narażone na ryzyko zgonu niż niemowlę karmione wyłącznie piersią. Badania dowodzą, że obecne w mleku matki ciała odpornościowe wspomagają dojrzewanie układu odpornościowego dziecka na kolejnych etapach rozwoju. Karmienie piersią obniża ryzyko chorób układu pokarmowego u niemowląt nawet o 82%. Udowodniono również, że nawet o 500% zmniejsza ryzyko nagłej śmierci łóżeczkowej (SIDS).

Mamy mogą czerpać satysfakcję ze świadomości, że inwestycja, jaką jest karmienie piersią, może zapewnić dziecku korzyści także w dalszym życiu. Jak wskazują badania, dzieci karmione piersią w okresie niemowlęcym są również chronione przed chorobami przewlekłymi, takimi jak astma, a nawet niektórymi nowotworami wieku dziecięcego. Korzyści z karmienia piersią mogą także obejmować mniejsze ryzyko rozwoju alergii i cukrzycy.

Karmienie piersią może stymulować inteligencję dziecka

Powszechnie wiadomo, że mleko matki zawiera bogactwo składników niezbędnych dla zdrowia niemowlęcia. Ale czy wiesz, że może również korzystnie wpływać na jego zdolności poznawcze?

Mleko matki zawiera między innymi długołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które mają zasadnicze znaczenie dla rozwoju mózgu, oczu i układu nerwowego. Są one odkładane w mózgu dziecka w trakcie ostatniego trymestru ciąży. Te same kwasy występują także w kobiecym mleku. To potwierdza, że obecność tych składników odżywczych w mleku matki stymuluje rozwój mózgu i pozytywnie wpływa na poziom inteligencji.

Przeprowadzono szereg badań mających na celu znalezienie odpowiedzi na to pytanie. Jak wskazują wnioski z badania z 2013 r. opublikowanego w „JAMA Pediatrics”, czasopiśmie wydawanym przez Amerykańskie Towarzystwo Medyczne (AMA), składniki zawarte w mleku kobiecym mogą potencjalnie wpływać na poziom zdolności intelektualnych dzieci.                 

W badaniu, które objęło ponad 1300 matek i dzieci, stwierdzono, że dłuższy okres karmienia piersią wiąże się z lepiej wykształconymi zdolnościami językowymi w wieku 3 lat. Wyniki tego samego badania wskazują także na wyższy poziom inteligencji werbalnej i niewerbalnej w wieku 7 lat w grupie dzieci karmionych piersią w porównaniu z grupą karmioną mlekiem modyfikowanym.

Nawet krótkotrwałe karmienie piersią jest korzystne dla dziecka, o czym świadczą wyniki badania przeprowadzonego przez naukowców z Oxford University. Stwierdzili oni, że już cztery tygodnie karmienia piersią ma istotny, długoterminowy wpływ na rozwój poznawczy dziecka na dalszych etapach życia.

Zapewnij dziecku jak najlepszy start

Przytoczone powyżej wyniki badań uzasadniają działania ekspertów laktacyjnych i autorytetów z dziedziny zdrowia publicznego na rzecz poprawy wskaźników karmienia piersią. W pierwszym okresie po porodzie mleko matki otrzymuje około 89% niemowląt, po czym w pierwszym roku życia wskaźnik ten spada poniżej 25%. Co radzą specjaliści? Warto karmić tak długo, jak to możliwe, żeby zapewnić dziecku jak najlepszy start w życie, a być może także podnieść jego iloraz inteligencji. Im dłuższy okres, tym większe korzyści, więc może warto wyznaczyć sobie docelowy czas trwania karmienia? Jeśli się na to zdecydujesz, poinformuj rodzinę i przyjaciół, żeby mogli przyjść Ci z pomocą w trudnych chwilach.

Mleko mamy jest cenne ze względów odżywczych, odpornościowych, rozwojowych i poznawczych. Najważniejszą zaletą karmienia piersią jest zdolność matki do wytwarzania dla swojego dziecka pokarmu pod każdym względem doskonałego. Jedyny składnik, którym musi wzbogacić swój pokarm jest miłość – okazywana w atmosferze czułości i bezpieczeństwa.

Co Twoim zdaniem stanowi najważniejszą korzyść z karmienia piersią? Budowanie więzi między mamą i dzieckiem, zapewnienie niemowlęciu składników odżywczych i ochrony przed chorobami czy może wspomaganie rozwoju intelektualnego?

Komentarze

komentarzy