Skaza białkowa to rodzaj alergii pokarmowej, która występuje najczęściej u dzieci do 2. roku życia, przyjmująca postać atopowego zapalenia skóry (AZS). Wbrew utartemu przekonaniu wywołuje ją nie tylko mleko krowie – alergenem może być również białko zawarte w takich produktach jak jajka, przetwory mleczne, ryby czy cielęcina. Skaza białkowa nie wyklucza natomiast karmienia piersią pod warunkiem, że mama stosuje specjalną dietę eliminacyjną.

Kiedy występuje skaza białkowa?

Większość dzieci, u których występuje skaza białkowa, jest do tego predysponowana genetycznie. Jeśli jego najbliżsi – rodzice lub rodzeństwo – są uczuleni na jakiekolwiek produkty żywnościowe, wzrasta prawdopodobieństwo pojawienia się alergii pokarmowej u niemowlęcia.
Do jej wystąpienia może przyczyniać się również:
– zbyt szybkie wprowadzenie do posiłków dziecka produktów, które mogą uczulać (np. jaja, pieczywo, przetwory mleczne),
– niewłaściwy sposób przyjmowania antybiotyków doustnych,
– obecność produktów uczulających w diecie mamy karmiącej piersią.

Skaza białkowa – profilaktyka

Jeśli w rodzinie dziecka występuje alergia pokarmowa, kobieta powinna zwracać uwagę na spożywane produkty już podczas ciąży. Dieta eliminacyjna ciężarnej musi być bezpieczna dla rozwijającego się dziecka, dlatego decyzję o usunięciu jakiegokolwiek składnika z jej menu należy skonsultować ze specjalistą.

Wykluczenie potencjalnie alergizujących produktów z posiłków kobiety nie zawsze jest koniecznie. Zazwyczaj wystarczy ograniczyć ich spożywanie – zbyt pochopne wyeliminowanie jakichkolwiek składników diety może wpłynąć niekorzystnie na rozwój ciąży.

W przypadku skazy białkowej do produktów alergizujących należą m.in.
– soja,
– jaja,
– mleko,
– sery,
– masło,
– śmietana,
– ryby,
– zboża,
– cytrusy,
– orzechy.

Objawy skazy białkowej

Jednym z pierwszych objawów skazy białkowej są błyszczące i zarumienione policzki niemowlęcia. Towarzyszą temu również zmiany na całym ciele – tułowiu, twarzy, szyi, a także rączkach i nóżkach. Zazwyczaj skóra jest zaczerwieniona, wysuszona i silnie swędząca.

Inne objawy skazy białkowej to:
– problemy z oddychaniem,
– kaszel,
– wysypka,
– słabe przybieranie na wadze,
– biegunka,
– wymioty,
– stolce z krwią,
– silne kolki.

Skaza białkowa – leczenie

Leczenie skazy białkowej polega przede wszystkim na wyeliminowaniu produktów uczulających z posiłków dziecka i mamy karmiącej piersią. W przypadku ciężkiego przebiegu choroby niezbędne może okazać się podawanie niemowlęciu leków przeciwhistaminowych lub z epinefryną. W przypadku właściwego leczenia skazy białkowej u niektórych dzieci alergia pokarmowa mija po kilku latach. Zdarza się jednak, że pozostaje lub przekształca się w inny typ alergii np. w alergię wziewną.

Skaza białkowa a karmienie piersią

Skaza białkowa nie jest przeciwskazaniem do karmienia piersią, jeśli kobieta odżywia się w odpowiedni sposób i unika produktów alergizujących dziecko. Wprowadzenie diety eliminacyjnej powinno odbyć się pod kontrolą specjalisty, który dostosuje ją do indywidualnych potrzeb mamy i dziecka. Produkty, które najczęściej wyklucza się przy skazie białkowej to m.in. mleko, sery, masło, śmietana, jaja, cytrusy, orzechy, ryby, jogurty, majonez, wędliny.

To, że mama karmiąca piersią nie może spożywać wielu produktów zawierających białko, nie oznacza, że jej dieta będzie mało różnorodna i uboga w składniki odżywcze. Przy skazie białkowej kobieta może spożywać wiele innych produktów. Oto niektóre:
– kasza,
– ziemniaki,
– ryż,
– kalafior,
– marchewka,
– brukselka,
– kapusta,
– brokuły,
– wszystkie owoce poza cytrusami,
– żółtka jajek,
– mięso królicze,
– drób.

Lekarz może zalecić mamie także suplementację witamin i minerałów (zwłaszcza wapnia), która pozwoli uzupełnić ewentualne niedobory składników odżywczych zawartych w wyeliminowanych produktach.

Komentarze

komentarzy